Európai Parlament

Felvonták a székely zászlót Újbudán

2013. 02. 15.

– Büszkék lehetünk arra, hogy Dél-Budáról, a XXII. kerületből indult el ez a kezdeményezés, és számos más település is követte a példánkat. Ez a szolidaritás és az összefogás erejét és készségét jelzi a magyar önkormányzatok részéről – mondta el Németh Zoltán országgyűlési képviselő, majd kiemelte, az a legfőbb cél, hogy az európai közvélemény is meghallja a hangukat.

– Minden bántó szándék nélkül, butaság és barbárság ha egy közösség szimbólumát, a zászlaját nem engedik kitenni. Nem engedik, hogy egy szerethető, szelíd eszközzel, a zászló felvonásával élje meg bárki azt, hogy egy közösséghez tartozik. A józan európai többség (itt az Európai Unió intézményeire, politikusaira, döntéshozóira gondolok) tudja, képtelenség lenne, hogy például a spanyol hatóságok egy Barcelona mérkőzésen megtiltsák a szurkolóknak a katalán zászló lengetését – tette hozzá Deutsch Tamás európa parlamenti képviselő.

– Nagyon fontos, hogy foglalkozzunk azokkal, akik a határon túl próbálják megőrizni kultúrájukat, nyelvüket. Ezért döntött úgy a testület, hogy a szimbolikus zászlófelvonással támogatja a külföldön élő közösségeket – mondta el Hoffmann Tamás polgármester.

Az ünnepség a Székely Himnusszal zárult, melyet az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola diákjai és a részt vevők közösen énekeltek el.

ujbuda.hu