Európai Parlament

Gyurcsány és Szilvásy nem örülne annak, amit mondanék

Gyurcsány és Szilvásy nem örülne annak, amit mondanék

2009. 11. 13.

A volt ifjúsági és sportminiszter, fideszes európai parlamenti képviselő ezt Budai Bernadett csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva mondta az MTI-nek. Az MSZP szóvivője egyebek között azt mondta, a Zuschlag-ügy kapcsán elhíresült kézi vezérléses pénzosztást még a Fidesz találta ki, és Deutsch Tamás egykori sportminiszter alkalmazta elsőként.

Deutsch Tamás kifejtette: Gyurcsány Ferenc volt ifjúsági és sportminiszter, egykori kormányfő a csütörtöki tanúkihallgatása előtt még úgy tett, mint egy nagyon bátor politikus, aki indulatosan támadja Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Csütörtökre azonban kiderült – folytatta Deutsch Tamás -, hogy neki is, feltehetőleg Mesterházy Attilának is és Szilvásy Györgynek is, akik még meg fognak jelenni a bíróság előtt tanúként, "tele van a gatyájuk".

Úgy fogalmazott: "régi jó szokás szerint mozgósították a pártlapot", a Népszabadságot és a kormányszóvivőből pártszóvivővé lett munkatársukat, Budai Bernadettet, és "félelmükben, érintettségükben mindenféle buta hazugságokkal traktálják a nyilvánosságot".

Közölte: a csütörtökön történtek után nemcsak egyszerűen örülne, hanem egyenesen szeretné is – természetesen tudva, hogy az ember nem jelentkezhet tanúnak -, ha a bíróság úgy döntene, őt is meghallgatja tanúként.

"Lenne mit mondanom, és ennek biztos, hogy nem örülne sem Budai Bernadett, sem Gyurcsány Ferenc, sem Mesterházy Attila, sem Szilvásy György" – jelentette ki.

Arra a kérdésre, mit ért azalatt, hogy lenne mit mondania, úgy válaszolt: megosztaná tárcavezetői pozíciójában szerzett tapasztalatait a bírósággal. Hiszen – folytatta – lehet, hogy jogilag nem bizonyítható, de képtelenség, hogy Gyurcsány Ferenc, aki annak a minisztériumnak volt a vezetője, amelyet ő is irányított, nem tudott arról, hogy egy olyan magas pozícióban lévő ember, mint amilyen Zuschlag János volt, "intézményesen szivattyúzza le" a minisztérium pályázati forrásait.

Budai Bernadett csütörtöki tájékoztatóján azt mondta, a Zuschlag-ügy kapcsán elhíresült kézi vezérléses pénzosztást még a Fidesz találta ki, és Deutsch Tamás egykori sportminiszter alkalmazta elsőként. A szóvivő szerint Deutsch Tamás erről valótlant állított tanúkihallgatásán. (A fideszes politikust a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 2008. január 18-án hallgatta meg tanúként az MSZP-s Zuschlag János és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás kapcsán.)

Budai Bernadett egy, a Népszabadság csütörtöki számában közzétett, Deutsch Tamás 2002 áprilisában, sportminiszterként írt levelére hivatkozott, amelyet a Mobilitás Nemzetközi Igazgatóság illetékesének küldött, és amelyben azt írta: egyes pályázatok esetében módosította a szakmai előterjesztést. Ügyészségi tanúkihallgatásán viszont azt állította, "soha nem fordult elő, hogy a szakmai javaslattól eltérő döntést hoztam volna".

Mindezzel kapcsolatban Deutsch Tamás emlékeztetett: ő maga hozta nyilvánosságra a szó szerinti tanúkihallgatási jegyzőkönyvét.

Kifejtette: a szóban forgó ügyben a pályázatot kiíró, elbíráló Mobilitás Ifjúsági Szolgálat nemzetközi igazgatóságának szakmai anyaga bekerült a minisztérium ifjúsági helyettes államtitkárságának szakmai apparátusába, és hozzá tőlük érkezett el egy javaslat.

Tájékoztatása szerint ezen a javaslaton azt a szakmai változtatást eszközölték a Mobilitás eredeti javaslatához képest, amellyel egy kecskeméti szakiskola, egy szentesi szakközépiskola, egy esztergomi és egy kaposvári gimnázium, valamint egy nyíregyháza-sóstói református egyházközség kapott támogatást a nemzetközi ifjúsági programok lebonyolításához.

"Ha Zuschlag János meg vádlott-társai ezt csinálták volna, akkor nem lennének vádlottak" – mondta Deutsch Tamás.

(MTI)