Európai Parlament

Jó úton halad a 2019. évi uniós költségvetés elfogadása

2018. 09. 26.

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága mai ülésén megszavazta a 2019. évi uniós költségvetés parlamenti olvasatát. A képviselők az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest 600 millió euróval magasabb szintre, 149,3 milliárd euróra emelnék a 2019-es kifizetéseket.

Deutsch Tamás, a Költségvetési Bizottság fideszes tagja szerint a regionális fejlesztési projektek megvalósítása teljes gőzzel folyik; a tagállamok, így Magyarország is egyre több már létrejött beruházás számláit küldik Brüsszelnek. 2019-ben is rekord összegű kohéziós forrás kifizetése várható Magyarországon, ezért kiemelten fontos, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a tagállami számlák kiegyenlítésére. Az Európai Parlament célja, hogy ezt a tagállamok és az Európai Bizottság előrejelzéseinek megfelelően biztosítsa.

Nagy siker, hogy Járóka Líviának, az EP fideszes alelnökének egy a romák társadalmi felzárkóztatását segítő kezdeményezése is bekerülhet a 2019-es uniós költségvetésbe. A Költségvetési Bizottság által elfogadott módosítás szerint a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapból 2019-től külön forrást kellene biztosítani a romák digitális készségeinek fejlesztésére. A módosító indítvány hangsúlyozza, hogy a romák Európában egy különösen sebezhető csoporthoz tartoznak, továbbá azt is, hogy alapvető digitális készségek nélkül a gazdasági felzárkózás manapság elképzelhetetlen, tehát a segélynek célzott intézkedéseket kell bevezetnie ezen képességek fejlesztéséhez.

Deutsch Tamás, Sógor Csaba és Erdős Norbert európai parlamenti képviselők közösen kezdeményezték, hogy az Európai Unió 2019-ben különítsen el 50 millió eurót az afrikai sertéspestis által okozott károk kezelésére. A képviselők javaslatát a Költségvetési Bizottság egyhangúlag támogatta, s várhatóan a plenáris ülés is megszavazza azt. Erdős Norbert kiemelte: „Magyarországon sikerült biztosítani, hogy a pusztító járvány a házisertéseket ne fertőzze meg, ami a bevezetett szigorú védelmi intézkedéseknek köszönhető. Ezért kiemelt érdekünk, hogy a védekezés nemzeti és uniós forrásai továbbra is elérhetőek legyenek”.

Háttér: A Költségvetési Bizottság döntését követően október végén az Európai Parlament plenárisának is el kell fogadnia a 2019. évi uniós költségvetésről szóló állásfoglalását. Ezt követően egyeztető tárgyalások kezdődnek a Tanáccsal, melyek várhatóan november végén egy közös álláspont elfogadásával zárulnak majd.