Európai Parlament

Lemondott országgyűlési mandátumáról Áder és Deutsch

2009. 07. 13.

A két politikus a június 7-i EP-választáson mandátumot nyert az Európai Parlamentbe, és a hatályos törvények értelmében a két megbízatás összeférhetetlen egymással, ezért már korábban bejelentették, hogy július 13-i hatállyal lemondanak országgyűlési képviselői mandátumukról. Deutsch Tamás a Fidesz országos listáján szerzett mandátumot, míg Áder János a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán szerzett egyéni mandátumot 2006-ban.

A választási eljárási törvény szerint ha az országos listán megválasztott képviselő "kiesik", akkor helyére a jelölőszervezet – Deutsch Tamás esetében a Fidesz – 30 napon belül jelentheti be a mandátumot szerző jelöltet (aki szerepelt a párt országos listáján 2006-ban) az Országos Választási Bizottságnál (OVB).

Áder János esetében viszont – mivel egyéni mandátum üresedik meg – a törvény szerint a választókerületben időközi választást kell kiírni. Az időközi választást az ok felmerülésétől – vagyis Áder János lemondásától – számított 30 napon belül az OVB tűzi ki, a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belülre.

Az OVB várhatóan jövő heti ülésén tűzi ki a csornai időközi választás időpontját, és – amennyiben addig megérkezik a Fidesz javaslata – kiadja Deutsch Tamás megüresedő mandátumát is.

(MNO, MTI)