Európai Parlament

Még ősszel új választás lehet

Még ősszel új választás lehet

2009. 05. 09.

"Még ősszel visszakaphatják a magyar polgárok azt a (…) jogukat, hogy maguk határozzák meg, hogy milyen irányban haladjon az ország" – hangoztatta.

Deutsch Tamás jó esélyt lát arra, hogy nagyobb arányú lesz a részvétel a közelgő EP-választáson, mint amekkora 2004-ben volt. Bizakodását – mint rámutatott – személyes tapasztalatára alapozza, amely szerint erősödik az elhatározás a polgárokban a részvételt illetően. Hozzátette: minden ellenkező állítás ellenére, az EP-választásnak is van belpolitikai hatása.

A fideszes politikus bizalmi szavazásnak nevezte a június 7-i választást, amikor szerinte arról szavaz az ország, hogy van-e bizalmuk az embereknek a régi MSZP-SZDSZ-kormányban, és a mostani Bajnai-kormányban. Arról szavazunk, hogy azon az úton akar-e haladni az ország, amelyet a kormányzat próbál kijelölni, vagy új irányt választ – fogalmazott.

Deutsch Tamás alapvető és gyökeres változást sürgetett. Tragikusnak mondta az elmúlt 7 év kormányzati teljesítményét. Kifejtette: az elmúlt 7 év egyértelművé és világossá tette, hogy "Magyarországon egyszer és mindenkorra véget ért a posztkommunizmus és a poszt-kádárizmus". Szerinte a jelenlegi kormánypolitikusok maguk tettek pontot saját politikai pályafutásuk végére. Egy ország számára tették világossá, hogy az ország ügyeinek intézésére, a kormányzásra alkalmatlanok – hangoztatta.

Kérdésre válaszolva Deutsch Tamás közölte: Brüsszelben abban az esetben tudnak együttműködni a másik politikai oldal képviselőivel, ha az valóban együttgondolkodást, közös álláspont kialakítását és együttes cselekvést jelent. Olyan kérdésben azonban nem működnek együtt, mint az európai agrártámogatási rendszer megváltoztatásának ügye, amikor a magyar gazdáknak a mostani rendszer fenntartása és csiszolása az érdeke.

(MTI)