Európai Parlament

Sarkadon járt Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő

Sarkadon járt Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő

2009. 11. 30.

Az európai parlamenti képviselő a megbeszéléseken tájékoztatást kapott városunk vállalkozóinak problémáiról, a magyar gazdaság mélyrepüléséből adódó súlyos gondokról. Deutsch Tamás arról is tájékozódott, hogy az azóta a parlamentben az MSZP által elfogadott, az önkormányzatokat sújtó 120 milliárdos megszorító Bajnai-csomag milyen terheket rak 2010-ben a helyi önkormányzatokra.
 A helyi kis- és középvállalkozások közül elsőként a nemrég a városunkba települt szénfeldolgozó vezetőivel találkozott az európai parlamenti képviselő. A szénfeldolgozó tulajdonosai ismertették fejlesztési elképzeléseiket, illetve azt, hogy milyen uniós pályázatokra lenne szükség a magyar kis- és középvállalkozások támogatásához. 
Deutsch Tamás a Sarkadi Ipari Parkban is látogatást tett, ahol az ipari park tulajdonosai fogadták, tájékoztatták az ipari park helyzetéről, majd bemutatták a parkot, a jelenleg nem termelő Bio-Ma Zrt. üzemegységeit, a felújított közúti és vasúti infrastruktúrát, illetve azt a hatalmas raktárrendszert, amit terménytárolásra építettek ki.
 Andreas Beer tulajdonos ismertette az ipari parkot sújtó problémákat, s részletesen beszámolt a Bio-Ma Zrt. felszámolásának okairól, körülményeiről.
Az ipari parkban tett körsétát sajtótájékoztató követte, melyen Tóth Imre polgármester kiemelte, hogy a néhai cukorgyár helyén néhány éve még egy tájseb éktelenkedett, ám másfél év alatt itt, a Sarkadi Ipari Parkban épült fel a Dél-alföldi régió mindmáig egyetlen biodiesel alapanyagot előállító üzeme, a Bio-Ma Zrt. gyára, melyhez a magyar állam egyetlen fillér támogatással sem járult hozzá. Elmondta, hogy megítélése szerint a cég nem a gazdasági válság, vagy más piaci okok miatt lehetetlenült el, hanem bizonyos politikai- üzleti-pénzügyi körök lépései következtében, akiknek nem volt érdeke, hogy ez az üzem termeljen, működjön. Az üzem működése, újraindulása rendkívül fontos a város számára, hiszen ez egyrészt 30-35 új munkahelyet teremtene, másrészt a vállalat közel 45 ezer hektárnyi területről képes felvásárolni a feldolgozni kívánt növényi alapanyagot, ami a térség gazdálkodóinak tevékenysége szempontjából meghatározó.
Deutsch Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az európai parlamenti képviselők munkája jelentősen megváltozik, mert a 2009. december 1-én életbe lépő Lisszaboni Szerződés jelentősen megnöveli az Európai Parlament súlyát az Európai Unió döntéshozatali rendszerében.
A Néppárti képviselő kiemelte, hogy sajnálatos módon a Dél-alföldi régió az Európai Unió 30 legfejletlenebb régiójának egyike, s ebben a régióban az egyik leghátrányosabb helyzetű térség a Sarkadi Kistérség. Ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon, olyan pályázati rendszerre, illetve a régióért felelős európai parlamenti képviselő részéről pedig olyan lobbi tevékenységre van szükség, mely a térség felzárkózását biztosítja. 
  Sarkadi látogatása keretében Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő találkozott a sarkadi önkormányzat képviselő-testületének tagjaival, az önkormányzat bizottságainak elnökeivel. A találkozón többek közt eszmét cseréltek a 2010. évi állami költségvetés önkormányzatokat ellehetetlenítő elvonásainak hatásairól is.   

Csepreghy Mátyás
                                                                                                                           városmenedzser