Európai Parlament

Súlyos szabálytalanságokat követett el Martin Schulz, az EP volt elnöke

2017. 04. 28.

Az Európai Parlament április 27-én szavazott a 2015. évre vonatkozó zárszámadási jelentésekről. A korábban a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban már elfogadott jelentéseket az EP brüsszeli plénuma nagy többséggel támogatta. Az Európai Unió intézményeinek szabályos működését és pénzügyi gazdálkodását ellenőrző szakbizottság komoly kifogásokat fogalmazott meg az EP korábbi elnökével szemben.

A plenáris szavazás is jóváhagyta azokat a megállapításokat és kifogásokat, melyek Martin Schulz elnöki tevékenységére vonatkoztak. „Az EP volt elnöke által a 2014. évi európai parlamenti választási kampány során elkövetett szabálytalanságokról már korábban is tudtunk, de az idő előrehaladtával újabb visszás ügyekre derült fény elnöki mandátumának utolsó két évéből is” – mondta el Deutsch Tamás, a jelentésért felelős néppárti képviselő.

A 2014-es választási kampány során Martin Schulz még akkor sem mondott le brüsszeli napidíjáról, amikor már csak kampánytevékenységet folytatott. Az EP elnöki kabinetjét pedig az intézmény költségén utaztatta a különböző kampányrendezvényekre. A korábbi elnök az EP szigorú személyzeti szabályait figyelmen kívül hagyva hozta helyzetbe és segítette magas beosztásokba kabinetjének tagjait. Martin Schulz az Európai Parlament költségvetéséből saját maga döntött olyan külön juttatásokról közvetlen munkatársainak, melyekre semmilyen jogalapja nem volt.

A zárszámadásért felelős fideszes képviselő a plenáris vitán elmondta, különösen fontosnak tartja, hogy a jelentés tartalmazza és konkrétan megnevezi azt, hogy Martin Schulz elnöki tevékenysége során komoly szabálytalanságok történtek. Deutsch Tamás kifejtette, hogy a hibákat és visszaéléseket akkor is nevesíteni kell, ha azokért történetesen az Európai Parlament korábbi elnöke a felelős.

A plenáris szavazáson nagy többséggel elfogadott zárszámadási jelentés külön említi Martin Schulz 2015. október 21-én és december 15-én hozott döntéseit, melyek szabályossága vitatott, és kéri az EP főtitkárát ezek felülvizsgálatára. Az EP korábbi elnöke jelenleg a német szociáldemokrata párt elnöke és kancellárjelöltje az őszi németországi választásokon.