Európai Parlament

WiFi4EU – ingyenes internet a helyi közösségekben

2017. 09. 12.

Az Európai Parlament mai plenáris ülése elsöprő többséggel elfogadta a WiFi4EU kezdeményezést, melynek támogatásával 2020-ra ingyenesen hozzáférhető WiFi hotspotokat hoznak létre az Unió egész területén a helyi közösségekben (köztereken, parkokban, kórházakban, könyvtárakban és egyéb nyilvános helyeken).

„A WiFi4EU egy rendkívül előremutató kezdeményezés, ugyanis a közterületeken elérhető ingyenes vezeték nélküli internet hozzáférés minden polgár számára hasznos” – mondta el a szavazás kapcsán Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője és a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

A kezdeményezés megvalósítására 120 millió eurót biztosít az Unió, mely a nyilvános WiFi szolgáltatásokhoz szükséges berendezések finanszírozását biztosítja 6-8000 településen. Azok a közigazgatási szervek (helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások) tudnak pályázni a programra, melyek ingyenes WiFi hozzáférést szeretnének nyújtani az ilyen szolgáltatással sem állami, sem magáncég által nem lefedett közterületeken. A pályázatokat elektronikus úton kell benyújtani, elbírálásuk beérkezési sorrendben történik, az uniós hozzájárulás összege akár a projekt költségének az egészét is elérheti.

Deutsch Tamás örömének adott hangot, hogy az uniós intézmények közötti tárgyalások során sikerült erősíteni a tagállamok közötti földrajzi egyensúlyt a forrásokhoz való hozzáférés tekintetében.

„A WiFi4EU kezdeményezés összhangban van a Digitális Jólét Program céljával, hogy az internet mindenki számára elérhető legyen, ezért támogatom, hogy minél több magyar közigazgatási szerv pályázzon a programra” – hangsúlyozta a néppárti képviselő.