Bocskor Andrea közleménye a munkácsi fegyveres incidens kapcsán

2015. 07. 16.

Mint az köztudott, a több napja tartó incidens azzal kezdődött, hogy a Jobboldali Szektor (PSZ) 17 fős fegyveres csoportja be akart hatolni a Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő családjának tulajdonában lévő Antaresz sportkomplexum területére, de a honatya testőreinek ellenállásába ütköztek. A konfliktus mintegy másfél óra elteltével a Munkács mellett elhaladó Csap–Kijev autóútra tevődött át. A PSZ fegyveresei a rendőrséggel vívott heves tűzharcban Kalasnyikov gépkarabélyokon kívül harckocsi-elhárító gránátvetőket, golyószórókat és mesterlövész puskákat is bevetettek. Az összecsapás során kigyulladt és kiégett két rendőrségi autó, találat ért több arra elhaladó személygépkocsit és egy közelben lévő autószalont. A tűzpárbajnak összesen három halottja és 11 – köztük négy civil – sebesültje volt. Munkács körül megerősített ellenőrző pontokat állítottak fel az utakon, valamint mozgósították a nemzeti gárdát. Emellett kimenekítették annak a Munkács melletti községnek, Lavkinak (Lókának) a lakosait, amelynek közelében elbarikádozták magukat a fegyveresek. A hatóságok megadásra szólították fel a fegyvereseket, azt ígérve, hogy elfogulatlanul fogják kivizsgálni ügyüket.
A Munkácsra érkezett Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának küldöttsége szerint a város körül fokozott biztonsági intézkedések tapasztalhatók, a rendőrök több közúti ellenőrzőpontot állítottak fel, a rendőrségen kívül nagy erőkkel van jelen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), valamint a hadsereg.

Meggyőződésünk, hogy az ukrán állami szervek feladata a törvényesség betartatása és határozottan fel kell lépniük a különböző törvénytelen felfegyverkezett csoportok ellen. Elvárjuk a rendvédelmi szervektől, hogy mielőbb állítsák helyre a közrendet és garantálják a civil lakosság, ezen belül a Kárpátalján élő közel 150 ezer magyar biztonságát.
Az Európai Unió magas rangú politikusaival egyetemben a hétvégi események alapos kivizsgálását és a vétkesek felelősségre vonását várjuk el az ukrán hatóságoktól. Most mindennél fontosabb a jogállamiság és a közrendet biztosító törvények betartatása, a civil lakosság biztonságérzetét garantáló intézkedések meghozása. Az államnak és az arra felhatalmazott állami szerveknek van kizárólag joga a közrend fenntartására és a fegyverhasználatra.