Technológiai kihívások a migrációs válság közepette

2015. 09. 11.

Kósa írásbeli felszólalásában felhívta a figyelmet arra is, hogy a több éve munka nélkül lévő polgároknak a munka világába történő újra-bevezetése érdekében speciális, foglalkoztathatóságot javító programokat kell kidolgozni és alkalmazni.  Ideértve a fogyatékossággal élő személyek támogatását is, amelyet a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény is előír.

Az Európai Unióban ugyanis jelenleg több mint két Magyarországnyi munkanélküli van és ezeknek több mint fele legkevesebb egy éve hiába keres munkát. Csakúgy, mint hazánkban, a Közép-európai régióban kiemelkedően magas az alacsonyan képzett munkanélküliek aránya (pl. Szlovákia, Csehország, Litvánia, stb.). Ugyanakkor a diplomás munkanélküliek tekintetében Magyarország olyan tagállamokkal van egy csoportban, mint Hollandia, Belgium, Luxemburg, Svédország, vagy éppenséggel Svájc.

Napjainkban egyre több tanulmány arra a következtetésre jut, hogy az automatizálás következtében a meglévő, elsősorban az egyszerűbb, alacsonyabb követelményeket támasztó munkahelyek nagy része a jövőben eltűnik, vagy mennyiségileg jelentősen csökken. A robotok elterjedése várhatóan a fejlődő világban fogja a hatását legerősebben éreztetni, ami már középtávon is még nagyobb nyomás alá helyezheti az európai migrációs politikát.

A digitális egységes piac létrehozásában, az energiaunió kiépítésében, a kutatás és fejlesztés terén megvalósítandó beruházásokban, az innovációban, valamint a közlekedési hálózatok fejlesztésében rejlenek még újabb munkahely-teremtési lehetőségek Európában, azonban hosszabb távon még a hagyományos területeken is relatíve csökken az élő munkaerő iránti kereslet. Az egyre okosabbá váló eszközök és alkalmazások eközben olyan munkahelyeket is veszélyeztetni fognak, amelyek eddig kívül álltak az automatizálás látókörén.

A jövőbeli készségigények, illetve az egyes térségek demográfiai sajátosságainak előrejelzéséhez a munkaerő-piaci szereplőket, köztük a munkáltatói és a munkavállalói szervezeteket, továbbá az informatikai és robotikai fejlesztésekben élenjáró iparági szereplőket minden szinten szorosan be kell vonni.